Klozet Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Klozet Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Alafranga tuvaletler modern banyo dekorasyonunda alaturka tuvaletlere kıyasla daha yaygın olarak tercih edilmektedir. Söz konusu alafranga tuvaletler olduğunda da klozet seçimi banyo tasarımının en belirleyici unsurlarından birisi haline gelir. Bu sebeple klozet seçiminde mutlaka dikkat gösterilmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Biraz araştırma yaparak bir yandan size yıllarca hizmet edecek diğer yandan da banyonuzun daha şık görünmesini sağlayabilecek bir klozet tercih edebilirsiniz. Bizler de Alldesco olarak klozet kapağından malzemesine kadar birçok faktörün öne çıktığı bu süreçte size yardımcı olabilecek bir rehber hazırladık. İşte banyonuz için klozet seçerken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli faktörler:

Klozetinizin Konumu

Banyonuzu dekore ederken kullanabileceğiniz çok sayıda klozet modeli bulunmaktadır. Bu yüzden klozet modelleri arasında tercihinizi yaparken klozetinizi banyoda nereye konumlandıracağınızı muhakkak göz önünde bulundurmalısınız. Örnek vermek gerekirse daha geniş ve ferah görünümlü bir banyo dekorasyonu arzu edenler için klozeti duşakabinin yanında konumlandırmak iyi bir fikir olacaktır.

Klozetin Boyutları

Klozetin boyutları banyonuzu dekore ederken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli konulardan birisidir. Her ne kadar genellikle standart ölçülerde üretilseler de farklı modeller arasından banyonuzda konumlandıracağınız yere uygun boyutlarda bir klozet bulabilmeniz mümkün. Ülkemizde üretilen klozet modelleri için standart ölçüleri yeri gelmişken paylaşmakta fayda var. Bu ölçüler şu şekilde:

Genişlik: 37 cm

Uzunluk: 52 cm

Yükseklik: 55 cm

Çoğu firma klozetleri bu ölçülere uygun olarak üretse de farklı ihtiyaçlara yönelik değişik modellerin bulunduğunu da belirtelim. Bu yüzden klozetinizin ölçülerini belirlerken hem aile üyelerinin boyunu hem de klozetin banyonuzdaki konumunu göz önünde bulundurarak bir seçim yapabilmeniz mümkün.

Klozetin Şekli

Günümüzde çeşitli şekillerde ve boyutlarda klozetler üretilmektedir. Ancak klozet şeklinin de en az boyutu kadar önemli bir etken olduğunu belirtmekte fayda var. Çünkü her ne kadar ölçüleri standart olsa da bazı şekillerdeki klozetler daha fazla yer kaplarken bazıları daha küçük alanlara sığabilmektedir. 

En çok tercih edilen klozet şekilleri arasında ilk sırada oval klozetler yer almaktadır. Oval klozetler hem daha az yer kaplamakta hem de diğer modellere kıyasla daha küçük boyutlarda üretilmektedir. Bununla birlikte D formu klozetler de son zamanlarda yaygın olarak tercih edilen klozet modelleri arasında yer alır. Adından da anlaşılacağı üzere D şeklinde üretilen bu klozetler oval klozetlere nazaran daha büyük boyutlardadır. Dikdörtgen formlarıyla dikkat çeken köşeli klozetler ise daha çok sıra dışı ve yenilikçi bir banyo dekorasyonu arzulayan kişilerce tercih edilmektedir. Bu üç modelin günümüzde en çok tercih edilen klozet modelleri olduğunu söyleyebiliriz. Buna karşın profesyonel iç mimarlarca tasarlanan farklı şekillerdeki klozet modellerinin de banyo dizaynında yenilikçi bir yaklaşım arayışındaki insanlar tarafından büyük ilgi gördüğünü ifade edebiliriz.

Montaj Yöntemi

Klozet modelleri monte edildikleri yere göre ikiye ayrılmaktadır: Asma ve klasik ayaklı klozetler. Bu iki klozet modeli arasında tercih yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise klozetin bağlanacağı tesisat sistemidir. Asma klozetler gider borularının duvarda bulunduğu banyolarda tercih edilmektedir. Bununla birlikte ayaklı klozetler ise klozet gideri zeminde bulunan banyolar için uygundur.  

Rezervuar

Bir klozet takımı klozetin dış kısmında bulunan bir rezervuar sistemi ile birlikte gelir. Bu sebeple banyonuz için klozet tercihi yaparken ne tür bir rezervuar arzu ettiğinizi de hesaba katmanız faydalı olacaktır. Klozet arkası rezervuar sistemleri genellikle ayaklı klozet modelleri ile set halindedir. Bu da banyo dekorasyonunda daha klasik bir görünüm elde etmek isteyenler için ideal bir seçimdir. Klozet arkası rezervuar sistemlerinin en büyük avantajları ise gerekli durumlarda çok daha pratik bir şekilde tamir edilebilmeleridir. 

Bloga dön