
İç Mekan Tasarımında En Sık Kullanılan Aydınlatma Yöntemleri
Aydınlatma tasarımı iç mekan dekorasyonunun en önemli faktörlerinden birisi olsa da çoğunlukla ikinci planda kalmaktadır. Ancak iç mekan aydınlatması evin temel dekorasyonunu vurgulama konusunda oldukça etkilidir. Evinizi dekore ederken kullanacağınız oturma grupları, mobilyalar ve diğer aksesuarların görünümünü doğrudan etkileyen aydınlatma tasarımı dikkatle ele alınmalıdır. Örneğin aydınlatma tasarımını planlarken evin mimari yapısı ile gün ışığını hangi cepheden ve ne kadar süreyle aldığı gibi etkenler muhakkak hesaba katılmalıdır. Evin gün ışığını alma şekli ve süresi iç mekan aydınlatma tasarımını planlarken işinizin ne kadar zor olacağını belirleyen önemli bir faktördür. Peki iç mekan aydınlatmasında hangi sistemler daha yaygın olarak kullanılır?
Avizeler
Avizeler iç mekan aydınlatma sistemlerinin olmazsa olmazlarındandır. İç mekan aydınlatmasında avizelerden yararlanmak istiyorsanız aydınlatma tasarımını planlarken iki konuya dikkat göstermeniz gerekir. Bunlardan ilki kaç tane avize kullanacağınız ikincisi ise ışık şiddetinin ne kadar olacağıdır. Örneğin avizeleri antre ve koridor gibi daha dar alanları aydınlatmak için kullanmayı düşünüyorsanız daha düşük ışık şiddetine sahip bir avize kullanmalısınız.
Asma Tavan LED Sistemleri
Asma tavan aydınlatmalar merkezi aydınlatma sistemine ek olarak kullanabileceğiniz bir aydınlatma çözümüdür. Asma tavanların içerisine monte edilen LED aydınlatma sistemleri avizeyi kullanmak istemediğiniz durumlarda alternatif bir aydınlatma seçeneği sunar. Bu aydınlatma sisteminin en büyük avantajı ise avizelere kıyasla büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlamasıdır.
Tavan Perdeleri
Tavan perdeleri de asma tavanlar için kullanılan aydınlatma seçeneklerinden birisi. Asma tavanların içerisine yerleştirilen tavan perdeleri %60 oranında bir ışık geçirgenliğine sahiptir. Böylece altında yanan LED lambaları sayesinde iç mekanı loş bir şekilde aydınlatabilmenize olanak sağlar. Yaygın olarak koridor ve antre gibi dar alanlarda kullanılsalar da iç mekan dekorasyon tercihlerinize uygun olarak mutfak, çocuk odası ve salonlarda da kullanabilirsiniz.
Sarkıt Aydınlatmalar
Sarkıt aydınlatmalar tavana asılan ve aşağı doğru sarkan aydınlatma armatürleridir. Bu tür aydınlatmalar genellikle oturma odaları, yemek odaları ve salonlarda kullanılır. Sarkıt aydınlatmaları seçerken dikkat edilmesi gereken iki husus vardır: Odanın boyutları ve stili. Mesela büyük bir oturma odası için büyük bir sarkıt aydınlatma tercih etmek daha akıllıca olacaktır.
Sarkıt aydınlatmalarda cam, metal, ahşap ve kumaş gibi malzemeler kullanılabilir. Bu malzemelerin farklı kombinasyonları sayesinde farklı tarzlara uyan sarkıt aydınlatmalar üretilebilir. Tek başına odanın genel aydınlatması için yeterli olmayan sarkıt aydınlatmaları diğer aydınlatma kaynakları ile kombine bir şekilde kullanmak gerekir.
Zemin Aydınlatmaları
Zemin aydınlatmaları yerleştirildikleri zemin yüzeyinden ışık yayarak mekanlara dekoratif ve fonksiyonel bir dokunuş sağlar. Bu aydınlatmalar genellikle modern iç mekan tasarımlarında kullanılır. Ev, ofis, otel ve restoran gibi farklı mekanlarda tercih edilebilen zemin aydınlatmaları ana aydınlatma sistemi olarak kullanılmaz. Bu aydınlatmaların en yaygın kullanım alanları merdivenler, koridorlar ve oturma odalarıdır. Ayrıca açık hava alanlarında yürüyüş yollarını ve bahçeleri aydınlatmak için de kullanılabilirler.
Zemin aydınlatmalarında genellikle LED ışık kaynakları kullanılır. Bu aydınlatmaların renk tonu ve parlaklık seviyesi kolaylıkla mekanın atmosferine uyacak şekilde ayarlanabilir. Renkli zemin aydınlatmaları özellikle parti, etkinlik ve özel günlerde atmosferik bir etki yaratmak için kullanılabilir. Kısacası zemin aydınlatmaları iç ve dış mekanların aydınlatmasını tamamlamak ve estetik bir görünüm kazandırmak için kullanılabilecek etkili bir seçenektir. Ancak bu aydınlatma sistemlerinin doğru yerleştirilmesi ve güvenli kullanımı son derece önemlidir. Zemin aydınlatmalarını kurarken elektrik bağlantılarının doğru şekilde yapıldığından emin olmak gerekir.