Salon Duvarına Çıta Yapımı

Salon Duvarına Çıta Yapımı

Çıtalar son dönemlerin duvar dekorasyonu trendleri arasında yer alıyor. Duvar çıtaları uygulama açısından oldukça zor görünse de profesyonel ellerde bir tasarım harikasına dönüşebiliyor. Titizlikle gerçekleştirilmesi gereken ve dikkat isteyen bu uygulamada farklı duvar çıta modelleri için farklı teknikler kullanılmaktadır. Günümüzde ise en çok tercih edilen duvar çıtası modelleri alçı ve poliüretandır. Gelin şimdi bu iki duvar çıta uygulamasının nasıl gerçekleştirildiğine daha yakından bakalım.

Poliüretan Çıta Uygulaması

Poliüretan çıta uygulaması salon duvarlarına zarif ve dekoratif bir görünüm kazandırmak için oldukça popüler bir seçenektir. Poliüretan çıtalar ahşap çıtalara kıyasla daha hafif ve dayanıklıdır. Aynı zamanda uygulaması da çok daha kolaydır. Dayanıklı ve estetik bir sonuç sağlaması sebebiyle yaygın olarak tercih edilen poliüretan çıtalar uygulanırken genel olarak şu adımlar takip edilir:

Öncelikle çıtalama yapılacak duvarın boyutu ölçülür. Böylece uygulama için gerekli çıta sayısı ve boyutları belirlenir. Poliüretan çıta uygulanacak duvarın geniş olması gerekir.

Çıtaların boyutları ve stili dekorasyon tarzına ve duvarların renklerine göre belirlenir.

Testere veya keskin bir bıçak yardımıyla çıtalar kesilir. Kesme işlemi için boyutları ve açıları doğru bir şekilde belirleyebilmek adına çıtalar kalemle işaretlenir.

Çıtaları duvara monte etmek için poliüretan malzemeye özel bir yapıştırıcı uygulanır. Yapıştırıcıyı uygulamadan önce duvar temizlenerek yeterince kuru olduğundan emin olunur.

Çıtalar doğru açılar gözetilerek düzgün bir şekilde yerleştirilir. Bu işlem esnasında bir metreden yardım alınır veya gerekirse lazer ile işaretleme yapılır. 

Tüm çıtalar uygulandıktan sonra boşluklar dolgu malzemesiyle doldurulur.

Son olarak çıtaları boyamadan veya verniklemeden önce uygun bir astar kullanılır.

Alçı Çıta Uygulaması

Duvar çıtalamada alçı çıtalar ahşap çıtalara göre daha fazla tercih edilmektedir. Çünkü alçı çıtalar ahşap muadillerine kıyasla daha dayanıklıdır. Çatlamaya veya bükülmeye karşı daha dirençli olan alçı çıtalar hafif oldukları için kurulumları da oldukça kolaydır. Ayrıca ahşap çıtalarda ortaya çıkan boşlukları doldurma ihtiyacı alçı çıtalarda olmadığından kurulum daha hızlı gerçekleşir. Alçı çıtalar daha düzgün bir yüzey sağlar ve duvar yüzeyindeki hataları daha iyi gizler. Aynı zamanda alçı çıtaların boyutları daha kesin olduğundan uygulama sonucunda daha düzgün bir sonuç elde edilir. Alçı çıtalar ahşap çıtalarla kıyaslandıklarında yangına karşı da daha dayanıklıdır. Yangın durumunda ahşap çıtalar hızla alev alabilirken alçı çıtalar alev almaya daha az yatkındır. İç mekan tasarımında duvarlara alçı çıta uygulanırken genel olarak şu adımlar takip edilir:

İlk olarak çıtaların duvarda nereye uygulanacağına karar verilir ve gerekli ölçümler yapılır. Bu adımı titizlikle gerçekleştirmek önemlidir. Yanlış ölçüm yapılması halinde çıtaların düzgün bir şekilde yerleştirilmesi mümkün değildir.

Ardından çıtaların arkasına sürülecek yapıştırıcı hazırlanır.

Yapıştırıcı çıtaların arkasına uygulandıktan sonra duvara sabitlenir. Bu işlem sırasında çıtaların yüzeyinin düzgün ve eşit olmasına dikkat edilmelidir.

Çıtalar yerleştirildikten sonra kontrol edilir. Duvara tamamen yapışmayan çıtalara gerekirse daha fazla yapıştırıcı uygulanır ve yeniden yapıştırılır.

Alçı çıtalar kuruduktan sonra da duvarlar boyanır.

Back to blog